Skip to content
Φωτογραφία: Απόστολος Χριστόπουλος

Λιακόνι

Chalcides ocellatus
Ομοταξία: Ερπετά
Τάξη: Λεπιδωτά
Οικογένεια: Scincidae
Φωτογραφία: Απόστολος Χριστόπουλος
Περιγραφή

Είδος με συγκριτικά μακρύ χοντρό σώμα και λαιμό, μικρό κεφάλι και μικρά και αδύναμα πόδια. Δίνει την αίσθηση κοντόχοντρης σαύρας, ειδικά τα ενήλικα, λόγω της σχετικά κοντής ουράς που είναι μικρότερη από το μήκος του σώματος. Ολικό μήκος 20 εκατοστά μαζί με την ουρά. Λείες γυαλιστερές φολίδες, 28-38 στο μέσον του σώματος. Το βασικό χρώμα της ράχης είναι ανοιχτό καφέ έως κιτρινωπό. Στην ράχη πολυάριθμες μαύρες φολίδες με άσπρη γραμμή στο μέσον τους είναι συχνά ενωμένες σχηματίζοντας εγκάρσιες γραμμές.

Βασικά στοιχεία βιολογίας

Προτιμάει ανοικτές περιοχές με ποώδη βλάστηση ή φρύγανα αλλά βρίσκεται και σε ανοίγματα σε θαμνώδεις περιοχές ή σε δάση. Παρατηρείται και σε καλλιέργειες όπως και σε κατοικημένες περιοχές. Συνήθως βρίσκεται κρυμμένο κάτω από πέτρες και σε σχισμές ή θαμμένο σε μαλακό υπόστρωμα. Δραστηριοποιείται την ημέρα αλλά αποφεύγει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Συχνά, το καλοκαίρι, δραστηριοποιείται νωρίς το πρωί και αργά απόγευμα ή και την νύχτα. Όσο μεγαλώνει χρησιμοποιεί λιγότερο τα ατροφικά του πόδια και συχνά μετακινείται γρήγορα με οφιοειδείς κινήσεις του σώματος. Τρέφεται κυρίως με Ασπόνδυλα αλλά και με φυτικές τροφές. Είναι ωοζωοτόκο είδος και τα θηλυκά γεννούν μέχρι 12 μικρά, σπάνια και περισσότερα τα οποία έχουν μήκους 7-10 εκατοστά. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κρήτη, πιστεύεται λανθασμένα ότι είναι δηλητηριώδες.

Εξάπλωση

Το είδος εξαπλώνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά είναι πιο κοινό στην ανατολική Στερεά, βορειοανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Κρήτη και νησιά του Σαρωνικού. Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και στην Κέα.

Καθεστώς Προστασίας και Κινδύνου

Προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα 67/81. Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ και στο Παράρτημα II της Σύμβασης της Βέρνης. Χαρακτηρίζεται ως Μειωμένου Ενδιαφέροντος (LC) από την IUCN (2020) και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009). Η κατάσταση διατήρησης του είδους χαρακτηρίζεται ως Ικανοποιητική.

Χάρτης επιβεβαιωμένης παρουσίας
Λιακόνι
Κατεβάστε την κατανομή του είδους (αρχείο kml, Google Earth)