Skip to content
Φωτογραφία: Αρχέλων

Πράσινη χελώνα

Chelonia mydas
Ομοταξία: Ερπετά
Τάξη: Χελώνια
Οικογένεια: Cheloniidae
Φωτογραφία: Αρχέλων
Περιγραφή

Το καβούκι έχει συνήθως μήκος 90 εκατοστά αλλά μπορεί να φτάσει και τα 120 εκατοστά. Έχει οβάλ σχήμα, με τέσσερις πλευρικές πλάκες (η πρώτη δεν έρχεται σε επαφή με την αυχενική πλάκα) και ένα ζεύγος προμετωπιαίων πλακών (αντί δύο της καρέτα). Έχει καστανό ή λαδί χρώμα με ραβδώσεις στη ράχη και κιτρινωπό στην κοιλιακή πλευρά και οφείλει το κοινό της όνομα στον πράσινο λιπώδη ιστό της. Το κεφάλι της είναι σχετικά μικρό. Οι νεοσσοί είναι μαύροι με ανοιχτόχρωμη κοιλιά.

Βασικά στοιχεία βιολογίας

Έντονα μεταναστευτικό είδος. Τα ανήλικα άτομα είναι παμφάγα αλλά τα ενήλικα είναι σχεδόν αποκλειστικά φυτοφάγα. Τα θηλυκά συνήθως αναπαράγονται κάθε 3 χρόνια. Σε κάθε φωλιά γεννούν 50-240 αυγά, έως και 8 φορές σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο.

Εξάπλωση

Στη Μεσόγειο η πράσινη χελώνα παρατηρείται κυρίως στη Λεβαντίνη, την Ελλάδα και την Λιβύη, σποραδικά στην Αδριατική και σπανίως δυτικά της Μάλτας. Φωλιάζει στο ανατολικότερο και πιο θερμό τμήμα της Μεσογείου. Στις ελληνικές θάλασσες παρατηρείται αλλά σπανιότερα από ότι η καρέτα. Η παρουσία της είναι πιο συχνή στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, γύρω από τη Ρόδο. Στον Λακωνικό Κόλπο παρατηρείται σχετικά μεγάλη συγκέντρωση νεαρών ατόμων, αναδεικνύοντας την περιοχή σε τροφικό πεδίο ανάπτυξης. Δεν θεωρείται ότι φωλιάζει στην Ελλάδα.

Καθεστώς Προστασίας και Κινδύνου

Περιλαμβάνεται στα παραρτήματα αυστηρής προστασίας ειδών της συνθήκης CITES, της Σύμβασης της Βόννης για τα μεταναστευτικά είδη, του Πρωτοκόλλου της Διεθνούς Σύμβασης της Βαρκελώνης και της Σύμβαση της Βέρνης καθώς και στα Παραρτήματα ΙΙ (ως είδος προτεραιότητας) και IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ). Στην εθνική νομοθεσία προστατεύεται από το Π.Δ. 617/80, που απαγορεύει την αλιεία, τη συλλογή νεοσσών και την καταστροφή των αβγών, και το Π.Δ. 67/81. Θεωρείται είδος Κινδυνεύον (ΕΝ) από την IUCN (2020) και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009). Στην Ελλάδα, οι σημαντικότερες απειλές είναι η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, που μπορεί να έχει ως συνέπεια εσκεμμένη κακοποίηση ή θανάτωση, και η καταστροφή ή υποβάθμιση των λιβαδιών των θαλάσσιων φυτών όπου τρέφεται. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια επιπλέον πίεση καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να διαταράξει την αναλογία φύλου στον πληθυσμό.

Χάρτης επιβεβαιωμένης παρουσίας
Πράσινη χελώνα
Κατεβάστε την κατανομή του είδους (αρχείο kml, Google Earth)