Θαμνόφιδο
Μικρόσωμο φίδι, με μήκος σώματος που κυμαίνεται συνήθως στα 40-50 εκατοστά, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι τα 70 εκατοστά. Έχει γκρίζο ή καστανό χρώμα και λείες φολίδες. Το κεφάλι του είτε είναι μονόχρωμο, είτε φέρει ασπρόμαυρες ταινίες ή δύο σειρές μαύρα στίγματα περικυκλωμένα από λευκό χρώμα στον λαιμό. Συχνά έχει έντονο μαύρο «κολάρο» στον λαιμό.
Συναντάται σε πετρώδεις περιοχές με θάμνους. Τρέφεται με Έντομα και Αραχνίδια, σπανιότερα με μικρές σαύρες. Ζευγαρώνει νωρίς την άνοιξη και γεννά 4-8 αυγά. Είναι ακίνδυνο φίδι που συχνά κρύβεται κάτω από πέτρες και βράχους, ή και ανάμεσα στις ρίζες των θάμνων.
Απαντάται σε πολλά από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης. Χαρακτηρίζεται ως είδος μειωμένου ενδιαφέροντος (LC) τόσο από την IUCN (2020) όσο και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009). Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ). Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζει είναι η καταστροφή και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων του από την άναρχη οικιστική επέκταση και τις πυρκαγιές.