Skip to content
Φωτογραφία: Απόστολος Χριστόπουλος

Γραικόσαυρα

Hellenolacerta graeca
Ομοταξία: Ερπετά
Τάξη: Λεπιδωτά
Οικογένεια: Lacertidae
Φωτογραφία: Απόστολος Χριστόπουλος
Περιγραφή

Το μήκος σώματος μπορεί να ξεπερνά τα οκτώ εκατοστά, ενώ η ουρά φτάνει τα 18 εκατοστά. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Έχει στενό, επίμηκες σώμα με μακριά, καλοσχηματισμένα άκρα. Το βασικό χρώμα της ράχης είναι λαδί με πολλά μαύρα στίγματα. Τα πλευρά είναι πιο σκούρα με αρκετές κιτρινοπράσινες κηλίδες (λίγες μικρές μπλε βούλες στα αρσενικά). Τα θηλυκά έχουν πιο ανοικτόχρωμες αποχρώσεις. Η κοιλιά είναι ανοιχτή πράσινη. Στα νεαρά άτομα η ουρά έχει συχνά φωτεινό μπλε χρώμα.

Βασικά στοιχεία βιολογίας

Συνήθως εντοπίζεται κοντά σε σκιερούς και υγρούς βιότοπους ή κοντά σε υδατοσυλλογές, αποφεύγοντας τις υψηλές θερμοκρασίες. Τρυπώνει σε σχισμές και έχει εντυπωσιακή ικανότητα αναρρίχησης. Σε σχέση με άλλα είδη δραστηριοποιείται πιο αργά το πρωί και φωλιάζει νωρίς το απόγευμα. Η χειμερία νάρκη διαρκεί από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τα μέσα Μαρτίου, αλλά ενεργοποιείται και τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα. Οι νοτιότεροι πληθυσμοί παραμένουν ενεργοί όλο το έτος. Αναπαράγεται από τον Απρίλιο ως τα μέσα του καλοκαιριού, γεννώντας μια φορά ετησίως 1-6 αυγά. Τρέφεται με χερσαία Αρθρόποδα.

Εξάπλωση

Το είδος είναι ενδημικό της Πελοποννήσου. Κατανέμεται σε μικρούς, έντονα κερματισμένους και γεωγραφικά απομονωμένους πληθυσμούς κυρίως στη νότια, κεντρική και βορειοανατολική Πελοπόννησο. Συναντάται σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας ως και τα 1.600 μέτρα (συνήθως στα 300-700 μέτρα). Υπάρχουν ελάχιστα δημοσιευμένα δεδομένα από μοριακές αναλύσεις για το είδος αυτό, ωστόσο μελέτη με μοριακούς δείκτες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καθεστώς Προστασίας και Κινδύνου

Η γραικόσαυρα περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης, καθώς και στο Παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ, ενώ προστατεύεται και εθνικά (Π.Δ. 67/1981). Χαρακτηρίζεται ως Σχεδόν Απειλούμενο (NT) από την IUCN (2020), ενώ ως Τρωτό (VU) από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009). Βρίσκεται σε αρκετές προστατευόμενες περιοχές. Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζει είναι η συνολική υποβάθμιση των κατάλληλων ενδιαιτημάτων (π.χ. λόγω ευθυγραμμίσεων ρεμάτων, πυρκαγιών και δενδροφύτευσης ευκαλύπτων). Οι πληθυσμοί του ακολουθούν πτωτική πορεία.

Χάρτης επιβεβαιωμένης παρουσίας
Γραικόσαυρα
Κατεβάστε την κατανομή του είδους (αρχείο kml, Google Earth)