Skip to content
Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης

Χρυσόσαυρα

Heremites auratus
Ομοταξία: Ερπετά
Τάξη: Λεπιδωτά
Οικογένεια: Scincidae
Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης
Περιγραφή

Πρόκειται για εύρωστο σκίγκο με σχετικά μεγάλα άκρα για την Οικογένεια που ανήκει (Scincidae). Το ολικό μήκος σώματος φτάνει τα 10 εκατοστά με την ουρά να έχει περίπου το ίδιο μήκος. Το χρώμα της ράχης είναι χρυσαφί με δύο παράλληλες σειρές εγκάρσιων μαύρων μπαρών που εκτείνονται κατά μήκος από το κεφάλι έως την ουρά. Οι πλευρές της είναι σχεδόν μαύρες με εγκάρσιες-κατακόρυφες σειρές από άσπρα στίγματα. Το δέρμα της είναι γυαλιστερό και, σε συνδυασμό με το χρώμα της ράχης, δίνει πραγματικά την εντύπωση της χρυσής, μεταλλικής όψης. Ο λαιμός και η κοιλιά είναι υπόλευκου χρώματος.

Βασικά στοιχεία βιολογίας

Είναι ημερόβια σαύρα και κυρίως εδαφόβια, συχνά όμως σκαρφαλώνει σε χαμηλές ξερολιθιές και θάμνους. Προτιμά σχετικά ξηρά ενδιαιτήματα με πέτρες και χαμηλή βλάστηση, ενώ ακολουθεί έναν κρυπτικό τρόπο ζωής. Παρατηρείται ευκολότερα το πρωί ή το απόγευμα να λιάζεται δίπλα στις κρυψώνες της. Αναπαράγεται την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 3-8 μικρά (ζωοτοκία) στα μέσα του καλοκαιριού. Σε κάποιες περιοχές θεωρείται δηλητηριώδης και επικίνδυνη, πρόκειται όμως για εντελώς ακίνδυνο ερπετό, όπως άλλωστε όλες οι σαύρες της χώρας.

Εξάπλωση

Το είδος εξαπλώνεται στο ανατολικό, κεντρικό και νότιο κομμάτι της Μικράς Ασίας και φτάνει μέχρι τη Συρία. Στην Ελλάδα το συναντάμε μόνο στα νησιά Σάμο, Κω, Σύμη, Ρόδο και Καστελλόριζο.

Καθεστώς Προστασίας και Κινδύνου

Η χρυσόσαυρα περιλαμβάνεται στο Παράρτημα III της Σύμβασης της Βέρνης. Χαρακτηρίζεται ως Μειωμένου Ενδιαφέροντος (LC), τόσο από την IUCN (2020), όσο και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009). Η πληθυσμιακή κατάσταση του είδους στα ελληνικά νησιά είναι ουσιαστικά άγνωστη και χρήζει διερεύνησης.

Χάρτης επιβεβαιωμένης παρουσίας
Χρυσόσαυρα
Κατεβάστε την κατανομή του είδους (αρχείο kml, Google Earth)