Ανατολικός Λισσοτρίτωνας
Ο ανατολικός λισσοτρίτωνας είναι ένα μικρό ουρόδηλο Αμφίβιο με μέγιστο μήκος 10 εκατοστά που μορφολογικά μοιάζει πολύ με τον λισσοτρίτωνα (Lissotriton graecus). Τα αρσενικά φέρουν κυματοειδές λοφίο στη ράχη (ακρολοφία).
Ο ανατολικός λισσοτρίτωνας συναντάται σε υδατοσυλλογές με πλούσια βλάστηση, φυσικές και τεχνητές, που περιτριγυρίζονται από δάση, φυλλοβόλα ή μικτά και βοσκοτόπια. Η αναπαραγωγή ξεκινά νωρίς την άνοιξη, όπου τα αρσενικά επιδίδονται σε ερωτοτροπικές συμπεριφορές για να προσελκύσουν τα θηλυκά άτομα. Τα θηλυκά γεννούν περίπου 50-300 αυγά τα οποία εναποθέτουν πάνω στην υδρόβια βλάστηση. Το είδος τρέφεται με χερσαία και υδρόβια Αρθρόποδα, όπως λάρβες Εντόμων και Γαστερόποδα.
Το είδος εξαπλώνεται στη δυτική Τουρκία μέχρι την κεντρική Βουλγαρία. Στην Ελλάδα απαντάται στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Σαμοθράκη.
Το είδος προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία (ΠΔ 67/81) και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης. Χαρακτηρίζεται ως είδος Μειωμένου Ενδιαφέροντος (LC) από την IUCN. Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν υποείδος του L. vulgaris. Οι κύριες απειλές περιλαμβάνουν την υποβάθμιση ή και απώλεια των υδάτινων ενδιαιτημάτων του, την κλιματική αλλαγή καθώς και τη θήρευση από την εισαγωγή ειδών ψαριών στις υδατοσυλλογές όπου διαβιεί.