Skip to content
Φωτογραφία: Απόστολος Χριστόπουλος

Ανατολικό Σαμιαμίδι

Mediodactylus orientalis
Ομοταξία: Ερπετά
Τάξη: Λεπιδωτά
Οικογένεια: Gekkonidae
Φωτογραφία: Απόστολος Χριστόπουλος
Περιγραφή

Το ανατολικό σαμιαμίδι είναι μια μικρή σε μέγεθος σαύρα με μήκος που φτάνει τα 8 εκατοστά. Το χρώμα της ποικίλλει από ανοικτό καφέ έως μαύρο. Το σώμα του διατρέχουν δέκα σειρές από φυμάτια που φτάνουν μέχρι την ουρά. Η ράχη φέρει σκουρόχρωμες γραμμές που σχηματίζουν το σχήμα V. Τα δάχτυλά του είναι λεπτά και μακριά χωρίς προσκολλητικά ελάσματα και η κόρη του ματιού έχει χαρακτηριστικό κάθετο σχήμα. Το χρώμα της κοιλιάς είναι λευκό.

Βασικά στοιχεία βιολογίας

Πρόκειται για είδος κυρίως νυκτόβιο, όμως κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο μπορεί να είναι ενεργό και την ημέρα. Τρέφεται με Αρθρόποδα και αναπαράγεται την άνοιξη. Κάθε θηλυκό γεννά 1 με 2 αυγά ενώ συχνά πολλά διαφορετικά θηλυκά εναποθέτουν μαζί τα αυγά τους, κάτω από τον φλοιό των δέντρων, σε λιθοσορούς και σε εδαφικές στοές. Συναντάται σε Μεσογειακά οικοσυστήματα με μακκία βλάστηση και φρύγανα. Είναι ιδιαίτερα κοινό κάτω από πέτρες και στις ξερολιθιές. Σε παράκτιες περιοχές με θίνες βρίσκεται, σε μεγάλους αριθμούς πάνω στους αγριόκεδρους (Juniperus sp.) ιδιαίτερα στον Λίβανο και το Ισραήλ.

Εξάπλωση

Το είδος εξαπλώνεται στην Κύπρο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα εξαπλώνεται στη Σάμο, την Ικαρία και τις γύρω τους νησίδες.

Καθεστώς Προστασίας και Κινδύνου

Ως Cyrtopodion kotschyi περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης, στο Παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικότοπων (92/43/ΕΟΚ) και στο ΠΔ 67/81. Το ανατολικό σαμιαμίδι αναγνωρίστηκε το 2018 ως διακριτό είδος, συνεπώς δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη ως προς την κατάσταση κινδύνου των πληθυσμών του. Η πολύ περιορισμένη εξάπλωσή του στην Ελλάδα συνιστά παράγοντα απειλής.

Χάρτης επιβεβαιωμένης παρουσίας
Ανατολικό Σαμιαμίδι
Κατεβάστε την κατανομή του είδους (αρχείο kml, Google Earth)