Ταρέντολα
Είδος με συγκριτικά μεγάλο και πλατύ κεφάλι και πολλές ακανθώδεις προεξοχές στο δέρμα, συνήθως σε 7-9 διαμήκεις σειρές στην ράχη. Έχει μεγάλες βεντούζες στα δάκτυλα που πλαταίνουν στο άκρο. Τα νύχια διακρίνονται μόνο στο τρίτο και τέταρτο δάκτυλο. Το χρώμα του είναι πιο ανοιχτόχρωμο την νύχτα και πιο σκούρο, σχεδόν καφέ την ημέρα με σκουρόχρωμες ραβδώσεις στην ουρά. Το μήκος του φτάνει τα 16 εκατοστά μαζί με την ουρά. Η βάση της ουράς είναι παχύτερη στα αρσενικά που φέρουν και χαρακτηριστικούς μηριαίους πόρους.
Συναντάται συνήθως σε παράκτιες περιοχές και παρατηρείται σε βράχους, ξύλα και σε ανθρώπινες κατοικίες και άλλες κατασκευές. Η ακούσια μεταφορά του από τον άνθρωπο είναι αρκετά συνηθισμένη. Νυκτόβιο είδος με έντονη δραστηριότητα την αυγή και το σούρουπο. Συχνά είναι δραστήριο και την ημέρα κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αναρριχάται ακόμα και σε κάθετες επιφάνειες και παρατηρείται κοντά σε φώτα λόγω των Εντόμων που προσελκύονται από αυτά. Τρέφεται με μικρά Αρθρόποδα κυρίως νυχτοπεταλούδες. Τα θηλυκά γεννούν δύο ή και περισσότερες φορές κάθε χρόνο συνήθως από δύο αυγά τη φορά. Παράγει χαρακτηριστικούς ήχους που διαφέρουν ανάλογα με την συμπεριφορά.
Το είδος είναι γνωστό από την βόρεια και δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα περισσότερα νησιά του Ιονίου. Φαίνεται όμως να εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές με πρόσφατες καταγραφές στην Αθήνα, την Αιτωλοακαρνανία και την Λέσβο.
Προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα 67/81. Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα IΙI της Σύμβασης της Βέρνης. Χαρακτηρίζεται ως Μειωμένου Ενδιαφέροντος (LC) από την IUCN (2020) και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009).