Μακεδονικός τρίτωνας
Ο μακεδονικός τρίτωνας είναι ένας μεγαλόσωμος τρίτωνας που φτάνει σε μέγιστο μήκος 15 εκατοστών. Το χρώμα της ράχης ποικίλει από καφέ μέχρι μαύρο ή/και λαδί με κηλίδες και το δέρμα είναι τραχύ. Η κοιλιά είναι πορτοκαλί με κηλίδες και ο λαιμός έχει συνήθως ένα διαφορετικό, στικτό, πρότυπο. Τα αρσενικά εμφανίζουν ραχιαίο λοφίο (ακρολοφία), το οποίο διακόπτεται στη βάση της ουράς. Κατά την αναπαραγωγή, η ουρά των αρσενικών χαρακτηρίζεται από μία ασημένια ταινία.
Ο μακεδονικός τρίτωνας είναι δραστήριος κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Αναπαράγεται από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο-Αύγουστο, ενώ στις νοτιότερες περιοχές μπορεί να παραμένει στο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα θηλυκά άτομα εναποθέτουν περίπου 200 αυγά πάνω στα υδρόβια φυτά, τα μισά εκ των οποίων ωστόσο δεν εκκολάπτονται λόγω μίας χρωμοσωμικής ανωμαλίας. Συναντάται σε μόνιμες υδατοσυλλογές, φυσικές και τεχνητές, με πλούσια υδρόβια βλάστηση και απουσία ψαριών. Τρέφεται με χερσαία και υδρόβια Αρθρόποδα, λάρβες εντόμων, καθώς και με μικρότερα άτομα είτε του ίδιου ή/και διαφορετικού είδους τρίτωνα.
Το είδος είναι ενδημικό των Βαλκανίων. Στην Ελλάδα εξαπλώνεται στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και την Κέρκυρα.
Το είδος περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης και στο Παράρτημα ΙΙ και ΙV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ). Χαρακτηρίζεται ως είδος Μειωμένου Ενδιαφέροντος (LC) από την IUCN και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009). Κύριες απειλές αποτελούν η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων του, η εισαγωγή ψαριών και άρα η θήρευση στις υδατοσυλλογές όπου ζει, καθώς και η κλιματική αλλαγή.