Skip to content
Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης

Σαύρα της Ιωνίας

Anatololacerta anatolica
Ομοταξία: Ερπετά
Τάξη: Λεπιδωτά
Οικογένεια: Lacertidae
Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης
Περιγραφή

Το μήκος σώματος των ενηλίκων φτάνει μέχρι τα επτά εκατοστά, ενώ η ουρά είναι περίπου διπλάσια σε μήκος. Το σώμα της είναι σχετικά πεπλατυσμένο. Το βασικό χρώμα της ράχης είναι ανοιχτό και σκούρο καφέ, με πολυάριθμα στίγματα. Τυπικά δύο ανοιχτόχρωμες γραμμές διατρέχουν το σώμα πλευροραχιαία, από το κεφάλι έως τη βάση της ουράς. Ο λαιμός μπορεί να είναι υπόλευκος, πορτοκαλί ή κοκκινωπός, ενώ η ουρά των νεαρών ατόμων είναι έντονου τουρκουάζ χρώματος το οποίο φθίνει όσο το ζώο μεγαλώνει σε ηλικία, ώστε τελικώς να αποκτήσει ένα ενιαίο ανοιχτό καφέ χρώμα.

Βασικά στοιχεία βιολογίας

Πρόκειται για ημερόβια σαύρα που δραστηριοποιείται σχεδόν όλο το χρόνο. Αποφεύγει την έκθεση στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Απαντά κυρίως σε ενδιαιτήματα με πλούσια βλάστηση, πέτρες και βράχους, συνήθως κοντά σε ρεματιές με πλατάνια. Σκαρφαλώνει συχνά σε βράχους, θάμνους και κορμούς. Η αναπαραγωγή ξεκινά την άνοιξη και διαρκεί έως τα μέσα καλοκαιριού. Τα θηλυκά γεννούν 3-8 αυγά, συχνά δύο φορές το χρόνο. Τρέφεται με μικρά Ασπόνδυλα, όπως Έντομα, Αράχνες, κ.ά.

Εξάπλωση

Στην Ελλάδα το είδος απαντά μόνο στη Σάμο, την Ικαρία και τη Θύμαινα.

Καθεστώς Προστασίας και Κινδύνου

Το είδος περιλαμβάνεται στο Παράρτημα III της Σύμβασης της Βέρνης. Χαρακτηρίζεται ως Μειωμένου Ενδιαφέροντος (LC), τόσο από την IUCN (2020), όσο και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009). Η κατάσταση διατήρησης του είδους χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής.Οι απειλές του είδους αφορούν καταστροφή και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων του από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την οικιστική ανάπτυξη και τις φωτιές.

Χάρτης επιβεβαιωμένης παρουσίας
Σαύρα της Ιωνίας
Κατεβάστε την κατανομή του είδους (αρχείο kml, Google Earth)