Skip to content
Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης

Βουβαλοβάτραχος

Lithobates catesbeianus
Ομοταξία: Αμφίβια
Τάξη: Άνουρα
Οικογένεια: Ranidae
Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης
Περιγραφή

Γεροδεμένος βάτραχος με μεγάλο κεφάλι. Το μήκος σώματος των ενηλίκων μπορεί να φτάσει έως και 20 εκατοστά. Η ράχη έχει χρώμα λαδοπράσινο, καφέ, και σπανιότερα μαύρο, με σκούρες βούλες ή κηλίδες. Το κάτω μέρος είναι ασπριδερό με λίγα σκούρα στίγματα. Η τυμπανική μεμβράνη είναι μεγάλη, ίση ή μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ματιού.

Βασικά στοιχεία βιολογίας

Δραστηριοποιείται όλη την ημέρα. Διαχειμάζει στον πυθμένα των λιμνών. Η αναπαραγωγική περίοδος ποικίλει ανάλογα με το γεωγραφικό εύρος και συνδέεται με τη φωτοπερίοδο και τη θερμοκρασία. Γεννά έως 20.000 αυγά τα οποία εκκολάπτονται σε 3–5 ημέρες. Η μεταμόρφωση των γυρίνων εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού, οπότε κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως τρία χρόνια. Ο βουβαλοβάτραχος είναι αδηφάγος, τρέφεται με τεράστια ποικιλία Ασπόνδυλων (σαλιγκάρια, σκώληκες, Έντομα, Αράχνες, Διπλόποδα) και Σπονδυλόζωα (Αμφίβια, πουλιά, ψάρια). Τα θηράματά του είναι κυρίως χερσαία και λιγότερο υδρόβια και ημιυδρόβια. Μια από τις βασικές ομάδες λείας του μεγαλόσωμου βουβαλοβάτραχου είναι τα ιθαγενή είδη Αμφιβίων με σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στις κοινότητές τους. Είναι φορέας διαφόρων παθογόνων. Κατοικεί σε ποικιλία υδάτινων οικοσυστημάτων όπως λίμνες, έλη, βάλτους, ταμιευτήρες, ρυάκια, αρδευτικές τάφρους και προσωρινά στάσιμα ύδατα.

Εξάπλωση

Ο βουβαλοβάτραχος είναι ένα ξενικό, εισβλητικό είδος. Με προέλευση την ανατολική Βόρεια Αμερική και το Μεξικό, έχει εισαχθεί σε πολλά μέρη παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Στην Ελλάδα εισήχθη και ζει στη λίμνη Αγιά των Χανίων.

Καθεστώς Προστασίας και Κινδύνου

Ο βουβαλοβάτραχος ως ξενικό είδος δεν προστατεύεται στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηρίζεται ως Μειωμένου Ενδιαφέροντος (LC) από την IUCN (2020). Ως εισβλητικό είδος αποτελεί κίνδυνο για την ιθαγενή πανίδα. Συγκεκριμένα, στη λίμνη της Αγιάς απειλεί τους τοπικούς πληθυσμούς του ενδημικού βατράχου της Κρήτης (Pelophylax cretensis).

Χάρτης επιβεβαιωμένης παρουσίας
Βουβαλοβάτραχος
Κατεβάστε την κατανομή του είδους (αρχείο kml, Google Earth)