Σαμιαμίδι
Το σαμιαμίδι είναι μία μικρή σαύρα με ολικό μήκος γύρω στα 10 εκατοστά. Το σώμα του διατρέχουν δώδεκα συνήθως σειρές από φυμάτια που φτάνουν μέχρι την ουρά. Τα δάχτυλά του είναι λεπτά και μακριά, χωρίς προσκολλητικά ελάσματα και η κόρη του ματιού είναι χαρακτηριστικά κάθετη. Το χρώμα της ράχης είναι ανοικτό έως σκούρο καφέ και συχνά διακόπτεται από σκουρόχρωμες λωρίδες που σχηματίζουν σχήμα V. Το χρώμα της κοιλιάς είναι λευκό ή κιτρινωπό.
Σε αντίθεση με άλλα είδη της οικογένειας Gekkonidae, το σαμιαμίδι δραστηριοποιείται την ημέρα, συνήθως νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, αν και σε ορισμένες περιοχές παραμένει ενεργό όλη την ημέρα. Επίσης δραστηριοποιείται τις μεσημεριανές ώρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τρέφεται με Αρθρόποδα, κυρίως με αράχνες και μυρμήγκια. Αναπαράγεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα θηλυκά γεννούν 1 με 2 αυγά κάτω από πέτρες ενώ συχνά πολλά διαφορετικά θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους στο ίδιο σημείο. Προτιμά τα ξηρά, βραχώδη ενδιαιτήματα και τις περιοχές με μακκία βλάστηση και συνήθως συναντάται στο έδαφος κάτω από πέτρες ή μέσα σε ξερολιθιές.
Το είδος εξαπλώνεται στην Αλβανία, την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία, την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τα Κύθηρα.
Το σαμιαμίδι περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης, στο Παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ) ενώ προστατεύεται και από την ελληνική νομοθεσία (ΠΔ 67/81). Χαρακτηρίζεται ως είδος μειωμένου ενδιαφέροντος (LC) από την IUCN (2020) και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009).