Skip to content
Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης

Ανατολικός Οφιόμορος

Ophiomorus kardesi
Ομοταξία: Ερπετά
Τάξη: Λεπιδωτά
Οικογένεια: Scincidae
Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης
Περιγραφή

Μοιάζει με φίδι αλλά πρόκειται για άποδη σαύρα που ανήκει στους σκίγκους (Οικ. Scincidae). Έχει μεγάλη ομοιότητα με τον συγγενικό οφιόμορο (Ophiomorus punctatissimus), όμως φαίνεται να διαφέρει ελάχιστα στο χρώμα των πλευρών το οποίο εμφανίζεται σκουρότερο.

Βασικά στοιχεία βιολογίας

Όπως και ο οφιόμορος, είναι ένα ζώο που ακολουθεί έναν κρυπτικό τρόπο διαβίωσης και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κάτω από πέτρες, φύλλα και μαλακό χώμα, ή μέσα σε μικρές στοές κάτω από το έδαφος. Αποφεύγει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού κατεβαίνοντας βαθύτερα μέσα στο έδαφος. Τρέφεται με μικρά Ασπόνδυλα. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη βιολογία του είδους καθώς και περιγράφηκε πρόσφατα.

Εξάπλωση

Η εξάπλωση του είδους περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή στις ακτές της Λυκίας. Στον ελλαδικό χώρο το συναντάμε στο Καστελλόριζο και ενδεχομένως να απαντά στις όμορες νησίδες Ρω και Στρογγύλη.

Καθεστώς Προστασίας και Κινδύνου

Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), στο ΠΔ 67/81 και στο Παράρτημα II της Σύμβασης της Βέρνης. Δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί στις λίστες από την IUCN και στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Η κατάσταση διατήρησης του είδους καθώς και τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Χάρτης επιβεβαιωμένης παρουσίας
Ανατολικός Οφιόμορος
Κατεβάστε την κατανομή του είδους (αρχείο kml, Google Earth)