Λιμνοβάτραχος
Ο λιμνοβάτραχος είναι ο μεγαλύτερος αυτόχθονος βάτραχος της Ευρώπης, με μήκος σώματος που φτάνει τα 15 εκατοστά. Η ράχη έχει χρώμα γκριζοπράσινο, πράσινο, γκριζωπό ή πράσινο-καφέ με σκουρόχρωμα στίγματα και συχνά μια ανοιχτόχρωμη γραμμή κατά μήκος της ράχης. Η κοιλιά είναι ανοιχτόχρωμη, συχνά με σκούρες κηλίδες. Στα πλευρά υπάρχουν καλοσχηματισμένες δερματικές πτυχές. Η τυμπανική μεμβράνη είναι αναπτυγμένη και στα αρσενικά υπάρχουν σκουρόχρωμοι φωνητικοί σάκοι.
Είναι ημερόβιος βάτραχος και παραμένει δραστήριος το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται την άνοιξη και το φθινόπωρο και γεννά 2.000–10.000 αυγά ανά γέννα. Η μεταμόρφωση των γυρίνων γίνεται μετά από 1,5 μήνα. Σεξουαλικά ωριμάζει στα 2–4 έτη και ζει ως 12 έτη. Η διατροφή του λιμνοβάτραχου αποτελείται κυρίως από χερσαία και υδρόβια Ασπόνδυλα. Τρέφεται όμως και με φυτά, μικρά Σπονδυλόζωα ή ακόμη και με άτομα του ίδιου είδους. Ζει σε κάθε πιθανό οικοσύστημα γλυκών νερών, τόσο φυσικό όσο και ανθρωπογενές, ακόμη και με υψηλή αλατότητα, από το επίπεδο της θάλασσας και μέχρι τα 2.000 μέτρα.
Το είδος κατανέμεται στην κεντρική Ευρώπη και από τα Βαλκάνια έως τα Ουράλια. Στην Ελλάδα εξαπλώνεται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ο λιμνοβάτραχος περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης και στο Παράρτημα V της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ). Χαρακτηρίζεται ως Μειωμένου Ενδιαφέροντος (LC) τόσο από την IUCN (2020) όσο και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009). Πολλές από τις περιοχές όπου ζει προστατεύονται. Είναι ένα είδος ιδιαιτέρως προσαρμοστικό με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται σημαντικές απειλές. Η απώλεια ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής και οι παρατεταμένες ξηρασίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε τοπική μείωση του πληθυσμού του σε ξηρές περιοχές. Στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί και περιστατικά χυτριδιομυκητίασης.