Skip to content
Φωτογραφία: Χλόη Αδαμοπούλου

Σαύρα της Μήλου

Podarcis milensis
Ομοταξία: Ερπετά
Τάξη: Λεπιδωτά
Οικογένεια: Lacertidae
Φωτογραφία: Χλόη Αδαμοπούλου
Περιγραφή

Η σαύρα της Μήλου έχει μικρό μήκος σώματος (6,5-7,5 εκατοστά) ενώ η ουρά έχει το διπλάσιο μήκος. Τα αρσενικά έχουν καφέ-γκρι έως πρασινωπό χρώμα στη ράχη και μαύρες πλευρές με μεγάλες μπλε, γαλάζιες, άσπρες ή κίτρινες κηλίδες. Η κοιλιακή πλευρά είναι επίσης μαύρη με άσπρες γραμμές και κηλίδες, αν και στα αρσενικά ορισμένων περιοχών οι κηλίδες του σαγονιού και του λαιμού απουσιάζουν. Τα θηλυκά έχουν μουντό καφέ χρώμα και ορισμένα φέρουν ανοικτόχρωμες πλευρικές γραμμές και ανοικτόχρωμες κηλίδες στον λαιμό τους.

Βασικά στοιχεία βιολογίας

Δραστηριοποιείται την ημέρα, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η αναπαραγωγική περίοδος είναι ιδιαίτερα μακρά, διαρκεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο. Κατά τη διάρκειά της τα θηλυκά γεννούν πολλές φορές από 1 έως 3 αυγά. Η σαύρα της Μήλου τρέφεται κυρίως με Αρθρόποδα: Ημίπτερα, Κολεόπτερα, Αράχνες και μυρμήγκια. Συναντάται σε καλλιέργειες, κήπους και ξερολιθιές, σε βραχώδεις περιοχές και ανοικτές εκτάσεις με μακκία ή χαμηλή βλάστηση, σε αμμοθίνες παραλιακών οικοσυστημάτων και σε παράκτιους αλμυρούς βάλτους.

Εξάπλωση

Το είδος είναι ενδημικό του αρχιπελάγους της Μήλου όπου συναντάται από τα παραλιακά οικοσυστήματα μέχρι και τα 685 μέτρα υψόμετρο.

Καθεστώς Προστασίας και Κινδύνου

Η σαύρα της Μήλου περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης, στο Παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ) ενώ προστατεύεται και από την ελληνική νομοθεσία (ΠΔ 67/81). Χαρακτηρίζεται ως σχεδόν απειλούμενο είδος (NT) από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009) και ως τρωτό (VU) από την IUCN (2020), καθώς πρόκειται για ενδημικό είδος με περιορισμένη κατανομή, αν και μέρος αυτής βρίσκεται εντός προστατευόμενων περιοχών. Η κύρια απειλή που έχει αντιμετωπίσει το είδος στο παρελθόν είναι η παράνομη παγίδευσή του για την πώλησή του ως κατοικίδιο.

Χάρτης επιβεβαιωμένης παρουσίας
Σαύρα της Μήλου
Κατεβάστε την κατανομή του είδους (αρχείο kml, Google Earth)