Αστρίτης
Μικρή οχιά με μήκος που σπάνια ξεπερνάει τα 60 εκατοστά. Βασικός χρωματισμός σε τόνους του γκρίζου ή του καφέ με σκουρόχρωμες ραβδώσεις στη ράχη που συνήθως ενώνονται και σχηματίζουν ζιγκ-ζαγκ. Κεφάλι με μεσαίου μεγέθους φολίδες και κατακόρυφη κόρη στο μάτι. Δύο συγκλίνουσες ραβδώσεις στο πάνω μέρος του κεφαλιού και σκουρόχρωμη λωρίδα από το μάτι προς τον λαιμό. Το υποείδος της Ελλάδας έχει χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα στο κάτω μέρος του κεφαλιού με πολλά λευκά στίγματα που επεκτείνονται στις κάτω και πάνω χειλικές φολίδες. Μελανιστικά άτομα έχουν βρεθεί στην Ροδόπη. Ραχιαίες φολίδες τροπιδωτές διατεταγμένες σε 21 σειρές στο μέσον του σώματος.
Αν και είναι είδος που χρησιμοποιεί μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων, στην Ελλάδα βρίσκεται συνήθως σε απομονωμένους πληθυσμούς σε ορεινά λιβάδια, συχνά πετρώδη, ή σε δασικά ανοίγματα πάνω από τα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Ημερόβιο φίδι που είναι ενεργό το σούρουπο μόνο όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Δεν δραστηριοποιείται όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Αποσύρεται σχετικά νωρίς τον Οκτώβριο στα χειμερινά του καταφύγια αλλά ενεργοποιείται νωρίς την άνοιξη. Έχουν παρατηρηθεί άτομα να λιάζονται σε διάκενα του χιονιού. Τρέφεται με μικρά Τρωκτικά, νεαρά πουλιά, σαύρες και βατράχια. Ωριμάζουν σεξουαλικά τον 3ο ή 4ο χρόνο και ζευγαρώνουν Απρίλιο ή Μάιο. Ωοζωοτόκο είδος, τα θηλυκά γεννούν συνήθως 5-15 νεογνά μετά το τέλος Αυγούστου, τα οποία τρέφονται με νεαρές σαύρες και βατράχια. Το δηλητήριό του είναι λιγότερο ισχυρό από της Οχιάς.
Στην Ελλάδα η εξάπλωση του περιορίζεται σε ορεινές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Έχει καταγραφεί στα όρη Γράμμος, Βαρνούντας, Βόρας, Τζένα, καθώς και στη Ροδόπη κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία.
Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα III της Σύμβασης της Βέρνης. Χαρακτηρίζεται ως Μειωμένου Ενδιαφέροντος (LC) από την IUCN (2020) και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009).